Sumi-e


El SUMI-E, neix a la Xina en la dinastia Tang (618-907), i es va implantar com a estil pictòric durant la dinastia Song (960-1279). Els monjos budistes zen l’introduïren al Japó durant el segle XVI.

“SUMI” que vol dir tinta negra i “E” pintura, és una tècnica pictòrica monocromàtica on només intervenen tres elements; la tinta negra, el pinzell i el suport, en aquest cas el paper d’arròs.Sumi-e Piera  1 copia

L’art del SUMI-E, està considerat pel zen japonès com un dels camins per aconseguir l’equilibri interior, com ho són també la Cerimònia del Te, la Lluita d’Espases, el Tir a l’Arc o la Cal·ligrafia.

La seva pràctica es basa doncs en l’influència espiritual del budisme i en els seus principis estètics; el buit és l’energia vital, l’origen que genera la forma.

La finalitat del SUMI-E és nul·la, només el seu anhel ja és un impediment. El que conta és el camí a seguir, l’aprenentatge, l’experiència…el respecte en vers els materials, la seva predisposició damunt la superfície…

 La formació completa del SUMI-E, es divideix en quatre estadis anomenats els Quatre Honorables Cavallers, (Shikunsh), s’ha de dominar a través de la pintura els quatre elements naturals que representen totes les formes de l’univers i que segons la tradició s’han d’aprendre en el següent ordre:

  • L’Orquídia silvestre, que simbolitza la primavera, les petites pinzellades delicades representen la humilitat i serenitat.
  • El Bambú, l’estiu, els seus traços valents representen la força interior.
  • El Cirerer Florit, la tardor; línies i taques representen la renovació i renaixement constant en la vida.
  • El Crisantem, l’hivern, pètals sobreposats dibuixen la virtut que creix de les inclemències del temps.

En definitiva, practicar aquest procediment pictòric mil·lenari és una experiència bella i creativa, una activitat plàstica que ens permet interioritzar l’ànima d’allò que es pinta, aprofundir també en la nostra pròpia ànima, i compartir amb altres persones uns moments poètics inoblidables.

Montserrat Ramoneda Porta

Més Informació sobre la artista: www.montserratramoneda.com